Kövér vagyok, nem kicsit, nagyon, születésemtől fogva. Anyum próbálta kontrol alatt tartani a súlygyarapodásomat – amikortól már biztosra vehető volt, hogy a babaháj nem enyészik el a babakorból való kilépéssel. Rengeteg fogyókúrát próbáltam, még több sportot, minden esetben kudarccal zárva a kísérletet. Most azokat az alapvető étkezési hibákat gyűjtöttem csokorba, amelyek inkább hátráltattak, semmint segítettek volna elérni a célt.
Ezúton leszögezem, hogy ezekkel a módszerekkel tagadhatatlanul lehetséges ideiglenesen eredményt elérni, acélos önfegyelemmel akár tovább, mint pár hét – de az életmódváltást ellehetetlenítik.
- Egyetlen közellenséggé lett összetevőt kerülj csak, és garantált a siker!
A nagy… nem, maradjunk ennyiben. Szinte mind hallottuk már a „Kerüld a szívgyilkos zsírt!” vagy „A szénhidrát szacharin-gőzbe fojt idő előtt!” típusú bölcsességeket. Míg a kétezres évek elején a zsír volt minden plusz gramm elkövetője, a 2010-es években már a gyanútlan szénhidrát gyarapította gyűlölőinek táborát, kíváncsi vagyok, ebben az évtizedben mit kiáltanak ki gonosznak. (Én a húst tippelem, de meglássuk még.)
Tipikus hiba, hogy valamilyen teljesen alapvető tápanyagot kiirtunk az étkezéseinkből, aztán meg pislogunk, mint hal a szatyorban, hogy miért maradunk éhesek, miért jönnek elő fura tünetek (pl. bőrállag-romlás, hajhullás stb.). A kulcs – sajnos – a mérték. Az életmódváltás valódi varázsa a matekban rejlik: X kalóriánál többet nem lehet enni, azt viszont minél tudatosabban, mindenféle tápanyagból összeállítani. Természetesen nincs nálam a Szent Grál, én sem tudom, mennyi az annyi és mikor, ezért is bízom az étkezésem profikra. A SmartFood dietetikusa, Takács Hajni nagyon hasznos tartalmakat oszt meg, nekem ő a referenciapontom.
- Az alma nem hizlal, egyél egy zsáknyit nyugodtan!
Tény, ha egészséges, alacsony kalóriatartalmú ételeket fogyaszt az ember, jó úton jár. Egyetlen gond van ebből, ami keresztbe tudja húzni a fogyókúrát: a mennyiség nem csökken. Saját tapasztalat, hogy az első hónap mindig nehéz – ezért sem szoktam eljutni a végére –, ameddig a gyomrom összeszűkül, és kevesebb ételtől is elmúlik az éhség, idegőrlő, őrület határára sodró időszakot jelent. Pedig, ha a tartós változás a cél, másképp nem fog menni: esetenként eszünk mást is a diétás étrenden kívül – mert igenis fogunk enni – akkor viszont egy lavórnyi étel kell a vacakból, hogy jól lakjunk.
Egyet előre, kettőt hátra, ez kinek kéne?
- Hat után / délelőtt semmit se egyél!
Ha az ember lánya éjfélig fenn van, mert dolgozik, randizik, ne adja isten, sportol, vagy csak barátokkal találkozik, akkor zseniális tipp, hogy alvás előtt 6-7 órán át ne egyen semmit. Persze, baromi hatékony megoldás, ha valaki képes mindezt úgy abszolválni, hogy hazafelé nem habzsol be egy duplahúsos gyrost, vagy ha sokórányi álmatlan, gyomorkorgós ágyban fetrengés után nem rácsostúl tömi magába a hűtő tartalmát. Jelentem, én nem tartozom közéjük.
Én az a fajta vagyok, aki átgázol mindenkin, megsért embereket, dühöng és gyűlöl, hisztizik, esetleg rágyújt egy cigire, ha kopog a szeme. Majd megunja magát, és fal – így duplázva meg a kudarcélmények számát. Köszönöm, inkább eszem valamit, csak ésszel.
- Nem kell a csokiskeksz, de a Baileys jöhet!
Ez teljesen szubjektív pont, de már nem egy embert láttam hasonlóan viselkedni: amit megiszunk, az nem számít. Magam előtt is rejtélyes (és egyben idióta) gondolat, hogy miért pont az alkoholt szoktam elegánsan kifelejteni a tiltólistára tett kalóriaforrások közül (amely nem összetevőkre, hanem egy-egy bizonyos ételre vonatkozó lista!), holott az alkohol eleve nem hasznos kalória, rögvest beépül a tartalékainkba. Ez főleg akkor röhejes, ha vodkaszóda helyett egy cukros likőrt szűrcsölgetek el. Nem, nem fogok lemondani magáról az alkoholról, szeretek a barátaimmal italozni, ugyanakkor következetességet és rendszerességet kell vinnem abba, hogy mikor, mit és mennyit. Mint mindenbe.
Te mivel egészítenéd ki a listát?
A DAVE blog elköltözött! Friss tartalmak továbbra készülnek, de nem ezen a felületen. Ha érdekelnek az új agymenések, nyelvi fejtegetések, konyhapszichológia némi tapasztalattal megfűszerezve, vagy a legőszintébb kövérsztorik, folytasd az olvasást a Dagadtan A Világ Ellen blog.hu-s oldalán! Amennyiben egyéb személyes részletek is érdekelnek velem kapcsolatban, esetleg volnának más témajavaslataid, keress fel Instagramon!